Kontakt centar 0800 290 000 - besplatan poziv za sve informacije o lekovima i savete

Prva nedelja avgusta - Svetska nedelja dojenja

dojenje

Nega dojki u trudnoći i problemi sa kojima se sustećemo na početku dojenja

Dojke su važni organi, u kojima se stvara mleko neophodno za ishranu deteta. Već u trudnoći se dojke pripremaju za dojenje odgovarajućom negom, kako bi se izbegle kasnije komplikacije koje mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja, pa i prestanka dojenja.

Jako je važno još u trudnoći posebnu pažnju obratiti na higijenu svojih grudi, prati bradavice mlakom vodom, ponekad rastvorom borne kiseline, kako bi uklonili viskoznu tečnost – kolostrum koja se često javlja još na početku trudnoće. Neophodno je omekšavati bradavice i sprečiti njihovo pucanje, nanošenjem lanolina, vaselina, kantarionovog ulja, ali bez masiranja dojki u tom periodu.
Sa dolaskom na svet najvoljenijeg bića, često dolaze i izvesni problemi. Jako je važno odmah uspostaviti konatakt sa bebom i time započeti stimulisanje refleksa lučenja mleka. U tim prvim podojima nema više od nekoliko kapi do nekoliko mililitara mleka – kolostruma. Veća količina mleka se produkuje tek u drugom danu posle porođaja. Ukoliko je porođaj završen operativno – carskim rezom, prva produkcija mleka nastaje tek posle 48h.
Kolostrum, često se zove „prva prirodna vakcinacija“, bogat je imunološkim faktorima kao i faktorom rasta, vitaminima, mineralima, proteinima, koji su pre svega imunoglobulini, antitela za bolesti koje je majka preležala i oni pružaju bebi zaštitu od infektivnih agenasa koji je okružuju u spoljnoj sredini.

Prvi problemi koji se javljaju pri podoju su ispucale ili upaljene bradavice. Najčešće nastaju kao posledica lošeg položaja bebe pri podoju, u kojem beba grize i razvlači bradavicu. Neophodno je da budete strpljivi i da pronađete položaj u kome ćete Vi i Vaša beba uživati. Bol koji se javlja tokom dojenja, ako je bradavica upaljena najčešće brzo prestaje kada beba počne da doji. U slučaju da traje tokom čitavog hranjenja, najčešće je u pitanju infekcija koju uzrokuje gljivica Candida albicans, a koju beba iz svojih usta prenosi na majčine bradavice. U tom slučaju  leče se i beba i mama preparatima protiv gljivica: nistatin, daktanol.
Najvažnije je pre podoja dobro oprati ruke, i nije neophodno pranje dojki pre i posle svakog podoja, jer česta upotreba sapuna, uklanja prirodni omotač oko bradavice koji ga štiti od čestih infekcija. Kako bi sprečili pojavu naprslina ( ragada ) veoma je važno da bradavice pre podoja budu suve, jer vlažna koža je podložnija oštećenju. U koliko ragade na dojci krvare i jako su bolne, savetuje se upotreba „ veštačkih bradavica“ kao zaštitnog dela preko bolne bradavice. „Veštačku bradavicu“ uredno čistiti posle svakog podoja i koristiti samo dok bradavica ne zaraste.

Krajem prve nedelje po porođaju, u većini slučaja dojke mogu da budu tvrde, nabrekle i jako bolne. Ako je dojka malo nabrekla, pomoćiće ako se malo izmlaza mleko i podoji beba. U slučaju da se izmlaza mala količina mleka, a grudi su i dalje pune i nabrekle, preporučuje se masiranje dojki na sledeći način: staviti toplu oblogu na dojku, namazati je vaselinom,kremom sa lanolinom ili pavlovićevom mašću i masirati od korena ka areoli. Areola se ne maže kako bi nakon masaže moglo mleko da se izmlaza. Masirati jednom ili više puta dnevno dok dojka ne omekša. Ako i posle masiranja se izmlaza mala količina mleka, upotrebiti pumpicu za izmlazavanje, koju možete nabaviti u apotekama ili prodavnicama bebi opreme.
U početku dojenja može doći do infekcije dojki – mastitisa koji nastaje kao posledica zatvorenog mlečnog kanala i infekcije. Iznad jako bolnog dela dojke javlja se crvenilo i otok, a stanje je praćeno temperaturom iznad 38◦, malaksalošću, bolovima u mišićima, retko mučninama, povraćanjem. U ovom slučaju, javljate se odmah lekaru i lečenje počinje antibioticima koji ne štete bebi, tako da ne morate da prekidate sa dojenjem. Dojite bebu zdravom dojkom, dok dojku zahvaćenu mastitisom izmlazate do zalečenja.

Zašto je majčino mleko najbolja hrana za bebu?

Majčino mleko sadrži sve što je bebi neophodno u prvih šest meseci života - hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela - bukvalno sve! Ćelije, hormoni i antitela koja se nalaze u humanom mleku štite dete od raznih bolesti. Ova zaštita je jedinstvena; veštačka formula ne može da parira majčinom mleku po hemijskom sastavu! Među decom koja su hranjena veštačkim formulama vrlo su česti infekcija uva i dijareja. Deca hranjena veštačkim formulama takođe imaju veći rizik od:

1. Nekrotizirajućeg enterokolitisa, bolesti koja zahvata gastrointestinalni trakt kod prevremeno rođene dece
2. Infekcija donjih delova respiratornog trakta
3. Astme
4. Gojaznosti (deca koja su sisala imaju manji rizik od razvijanja gojaznosti)
5. Dijabetesa tipa 1 i 2

Kvalitet majčinog mleka može biti kompromitovan pušenjem, upotrebom alkoholnih pića, pića na bazi kofeina i upotrebom opijata.

Studije pokazuju da čak postoji i značajna razlika između koeficijenta inteligencije one dece koja su sisala i one koja nisu. Što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mleka. Ako dojite duže od četiri meseca smanjujete bebi šansu od infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest meseci imaju smanjeni rizik od razvitka alergija.

Da li se svi hranljivi sastojci neophodni za bebu nalaze u majčinom mleku?

Za većinu beba – naročito za prevremeno rođenu decu – majčino mleko se lakše vari nego veštačkia formula. U formulama su proteini dobijeni iz kravljeg mleka, i potrebno je neko vreme da bi bebin stomak počeo da ih vari. U majčinom mleku se nalazi sve što treba za razvitak deteta do šest meseci - u njemu se nalazi idealan odnos belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala i nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih drugih sastojaka, pa ni vode, jer i nje ima dovoljno u majčinom mleku.

Kako dojenje koristi majci?

Dojenje nije blagotovorno samo bebi. Dojenje je povezano sa smanjenjem  rizika kod sledećih zdravsvenih problema: dijabetes tip 2, tumor dojke, tumor jajnika i postpartalna depresija. Eksperti i dalje pokušavaju da uspostave vezu između dojenja i osteoporoze i gubitka težine posle porođaja. Mnoge studije ukazuju na veći gubitak u težini majki koje doje. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu.

Sem toga, dojenje je mnogo jednostavnije hranjenje bebe – nema flašica, sterilizatora, četkica za pranje flašica i kadica za podgrevanje mleka. Noću je mnogo jednostavnije podojiti bebu, nego spremati, mućkati, grejati pa hladiti hranu. Dojenje je besplatno, a veštačke formule za bebu su dosta skupe.

Da li dojenje boli?

Ako se pravilno doji, ne bi smelo da boli. Moguće je da su grudi osetljivije tokom prvih nekoliko dana kad mleko još nadolazi a beba nema dovoljno jak cug. Ako se bol nastavlja, najverovatnije je da beba ne prihvata bradavicu kako treba i potrebno je da ponovo probate da je naučite pravilnom sisanju.

Može vas boleti ako su vam se stvorile ragade na bradavicama. Ako ste primetili ranice koje krvare na bradavicama, obavezno se javite svom lekaru ili patronažnoj sestri.

Šta je to kolostrum?

Nakon dva do četiri dana posle porođaja kreće "pravo" mleko
Kolostrum je tečno zlato! Kolostrum je bledo žućkasti, gusti iscedak iz grudi koji se javlja tokom trudnoće i neposredno posle porođaja. On predstavlja idealnu hranu za vašu bebu prvih dana i razlikuje se od mleka po tome što je vrlo gust i lepljiv. To je jedna vrsta koncentrovanog mleka, beba ga lako vari i ne stvara grčeve. Ovo mleko je bogato hranljivim sastojcima i antitelima. Najvažniji sastojak kolostruma su antitela koja će štititi bebu od infekcija.  

Kolostrum se pretvara u „pravo” mleko nakon tri do pet dana posle rođenja deteta. Ovakvo mleko ima tačno izbalansiran odnos masti, šećera, proteina i vode za normalan rast i razvoj deteta. Dok vam ide samo kolostrum, dojke nisu naročito velike niti napete, a kad osetite da odjednom „nabujaju”, to je znak da prestaje lučenje kolostruma i da nadolazi mleko.

Iskustvo dojenja je posebno iz mnogo razloga, uključujući:
1. Uspostavljanje osećaja povezanosti sa vašom bebom
2. Savršen nutritivni sastav mleka koji samo vi možete da obezbedite detetu
3. Ušteda u novcu
4. Zdravstvena korist za majku i dete

Imajte na umu da je dojenje veština koja se uči. Ona zahteva strpljenje i vežbu. Za neke mame, proces učenja može biti težak i frustrirajući, a neke situacije kao što su prevremeno rođena deca ili zdravstveni problemi majke, otežavaju dojenje. Dobre vesti su da će vremenom dojenje postati lakše, i da se podrška majkama koje doje povećava iz dana u dan.

Majke koje doje su posebne, jer mogu da proizvedu hranu koja je jedinstvena za vašu bebu. Uložite vremena u vas i vašu bebu - za vaše zdravlje i vezu koja će trajati celog života!!!